Egyes becslések szerint: egy-egy nyári hétvégén, több milliárd forint  autócsoda gyűlik össze Balatonfüreden. Megnéztük, milyen márkák vonultatták fel flottáikat a tó partján akkor, amikor éppen a legnevesebb vitorlásverseny zajlott a városban.  Az Audi és a BMW már régen a Balatonon harcol a vásárlók kegyeiért. Idén azonban a Jaguár, a Land Rover és a Maserati is bevetette zászlóshajóit Füreden. Sőt, a Suzuki is egy egész flottát küldött luxusmárkák ellen, hogy legújabb típusa észrevehető legyen a tízmilliós autócsodák között.

 A vitorlásversenyt az autós cégek is támogatják

A csütörtökön kezdődött el a Kékszalag, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb versenye, amelynek egyik fő támogatója az Audi. A verseny ideje alatt, több tíz-, néha százmilliót is érő hajók mellé, a német márka is felvonultatta legújabb modelljeit. Ezen a hétvégén azonban több más autós márka is ott van Balatonfüreden. Ők azok, akik az új Audi Q7 ellenfeleként tartják számon járgányaikat. Ilyen például a BMW, amely szinte hetente küld flottákat Füredre, hogy elnyerje a potenciális vásárlók kegyeit. Ők főként a vitorláskikötőkben keresik a vevőiket. Újabban feltűnt a  Jaguár és a Land Rover is a Balatonon. Néhány hete a szívsebészeknek tartott konferencia résztvevőinek vérnyomását nyomták fel a két márka legújabb modelljeivel. Ezzel párhuzamosan egy Range Rover Evoque is trollkodik a BMW és az Audi felségvizein. Sőt, az autót becsempészték a Harley Davidson fesztiválra is.

Van, aki egy kicsit túlkompenzál

A két német márka szépen megkoreografált eseményeiről ez az igazán tetszetős autó vonja el a bámészkodók figyelmét. A Range Roverre Picasso képeit rajzolták, amellyel a  katalán festő füredi kiállítását reklámozzák. Az autó átfestéséről még videót is készítettek a szervezők. Az angol márkák mellé felsorakozott Maserati is. Igaz a kiállított autót nem valami nagyvonalúan alították ki. Egy szűk, néhány négyzetméteres placcon, kordonnal elválasztva csodálhatták meg csak a járókelők.

Beszorítva: nem voltak nagyvonalúak az olaszok sem

A füredi kikötőben most ott van a Suzuki is, meglehetősen nagy csinnadrattával. Öt új autót is felsorakoztatott az ugyancsak ott parkoló Q7-el szemben. A Suzuki komoly zászlóerdővel is beborította a partot. Némileg túlkompenzálva a luxusmárkákkal szembeni komplexusát.  A Land Rovernek annyira nem tetszett a parti sétányon túlburjánzó zászlóerdő, hogy a partról elhozta autóit és a környék talán legdrágább szállodája elé, az Anna Grand Hotel elé vonult vissza flottájával.

 Így néz ki Picasso Range Rovere

Az ország leghíresebb vitorlásversenye ma ér véget, az autók többsége azonban marad a hétvégére is, ezekben a napokban tízezrek látogatnak Füredre. Ráadásul az igazi nyár még csak most kezdődik, a következő hetekben újabb autós erődemonstrációk várhatók a Balaton partján.

A Jaguár nem ment a tömegbe