Sárváron a gyerekek is "beszólhatnak" a felnőtteknek, ha valami olyasmit csinálnak, amit egyébként már egy 8-10 éves kölyökök is evidenciának tartanak. Mindezt egy speciális nyári munka keretében tehetik meg.

Néhány hete hírdették meg azokat a nyári, gyerekeknek szóló állásokat, amelyeket nem is olyan rég még az RTL-klub hiradójában is bemutattak. A tudósítás szerint: dolgozik a helyi fürdőben UV- és fagylaltrendőr, kalandparki felügyelő és csúszda ellenőr. Ezeket az állásokat 8-12 éves gyerekek töltik be, és komoly jogosítványokkal rendelkeznek. 

 

 

 

Interjút ad az UV-rendőr. (Forrás:a fürdő Facebook-oldala)

 

A fagylaltrendőr pédául figyelmeztetheti azokat a kopaszokat, akik étellel akarnak a vízbe menni. De a csúszdaellenőrök azoknak is beolvashatnak, akik néhány sör után akarnak a meredek pályákon fejjel lefelé (!) a vízbe siklani. Legalább ennyire fontos az UV ellenőr munkája, aki udvariasan figyelmeztetheti a felelőtlen szülőket arra, hogy a tűző napon ne hagyják a gyerekeiket leégni! Ha a szép szó nem használ, az UV rendőrség használhatja (vizi) fegyverét is, amelyet az RTL-klub tudósítása szerint, naptejjel töltenek meg minden reggel.

Vancsura Miklós, a fürdő vezetője az egyik szakmai portálnak azt nyilatkozta: az ilyen állások  segítségével,  a diákok belekóstolhatnak a munka világába. Tudatosodhat bennük, hogy a közös jó érdekében érdemes tenni még akkor is, ha nem kapnak fizetést érte. Megtanulhatják, hogy az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.

A fürdőigazgatónak teljesen igaza van. Ugyanakkor az ötlet licencét eladhatná mondjuk a MÁV-nak, a buszokat, villamosokat üzemeltető társaságoknak. Dolgozhatnának ott is a felnőttekre felügyelő gyerekek! Talán akkor szebb, tisztább, élhetőbb lenne a környezetünk is.