Sajátos módon ünneplik a Star Wars rajongók a húsvétot. Sokan Star Wars tojásokat pingálnak. Mások pedig még jelmezbe is öltöznek és speciális tojásvadászattal ünneplik majd, hogy  az új Star Wars film, Az ébredő Erő április 1-től lesz elérhető online szolgáltatásokon „Digital HD” formátumban. Lesz speciális tojásvadászat is: egy figyelemfelhívó akció arra próbál rávilágítani, hogy a Star Wars is tele van húsvéti tojásokkal. De, hogy milyen tojásokkal is, azt leginkább csak a tizenévesek értik, mert a szüleik nem beszélik azt a  nyelvet, amit a mai fiatalok leginkább használnak.

Az idősebbeknek meg kell érteniük: az „Y” és „Z” generáció, a „digitális bennszülöttek” már más nyelven beszélnek, mint szüleik. Ezen nem felháborodni kell, hanem megérteni! A webkettes gyerekeknek ugyanazok az értékek fontosak, mint az idősebbeknek. Csak másképpen fogalmazzák meg igényeiket. Ők már applikációkon keresztül „tanulják” a világot.  Ők vlogolnak kisiskolás koruk óta. Szüleik pedig még csak az sms-eknél tartanak. A gyerekek egymás között gifekben és emoticonokban kommunikálnak. Szüleiknek pedig mindez „kínai”.  - olvasható abban a közleményben, amelyet a speciális tojásvadászat szervezői tettek közzé.

A közlemény szerint: Balatonfüreden, Csopakon, Alsóörsön és Siófokon rejtenek majd el Star Wars tojásokat, amelyeket az egyik támogatótól kaptak. Az akcióval nem csak a gyerekeknek szeretnének kedveskedni, hanem arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a húsvéti tojásnak a klasszikus jelentés mellett, már más értelme is van. Ha a szülök és tanáraik szeretnék jobban megérteni majd a gyerekeket, akkor érdemes az ő nyelvükön is megfogalmazni gondolataikat.

A szervezők szerint: ha a múzeumok, turisztikai övezetek szakemberei, szeretnének a fiatalabb generációkhoz is szólni, akkor  nekik is váltaniuk kell a kommunikációban.  Jó példák már vannak. A bécsi Albertina, a londoni Tate igazán gyerekbarát módon tudják megfogalmazni üzeneteiket. Legalább ilyen jól kommunikálnak a gyerekbarát osztrák sípályák is, amelyekről példát vehetnek a magyar turisztikai övezetekben található múzeumok, szállodák, éttermek. -

HOGYAN KÉSZÜL A STAR WARS TOJÁS?

A húsvéti tojások vagy angol nevükön Easter eggek, rejtett üzenetek vagy funkciók, melyeket filmekben, DVD-ken, könyvekben, videojátékokban vagy CD-ken találhatunk meg. A húsvéti tojásnak különös jelentése van a Star Warsban. Többnyire valami titkos üzenetet is tartalmaz, amelyeket a filmből, csak a beavatottak tudnak megfejteni. A Hollywood.com 10 rejetett húsvéti tojást szedett össze a Star Warsból.

Mit mond erről a Wikipédia?

Az online enciklopédia szerint: gyakran magukban a filmekben is elhelyeznek nehezen észrevehető apróságokat vagy olyanokat, melyeket csak a rajongók és odafigyelők érthetnek meg. A legtöbb filmbeli tojás utalás a készítőre vagy annak egy másik művére. Jó példa erre az Ace Ventura: Állati nyomozó című filmben az elmegyógyintézet neve: „Shady Acres” („Bolondföld”), amely a rendező, Tom Shadyac nevével való játék. Ide sorolhatóak az ún. cameo-szerepek is; melyekben a film szerzői vagy más, közismert személyek rövid időre személyesen is megjelennek: a "2001: Űrodüsszeia" című filmben például a szovjet pártfőtitkárt maga Stanley Kubrick játssza; a Kedvencek temetője című horrorfilmben pedig maga a forgatókönyvíró, Stephen King tűnik fel néhány másodpercre egy pap szerepében. Az ilyen rejtett üzeneteknek, már a középkorban is divatosak voltak. Szokás volt olyan verseket írni, melyekben a versszakok sorainak első vagy utolsó betűi rejtett üzeneteket - például a készítő nevét vagy valamilyen viccet - tartalmaztak.