Aki szeretne elszakadni egy kicsit a nagyvárosok nyüzsgésétől, annak azt a geoparkot ajánljuk, amelyet most adtak át Salgótarján közelében. Itt   teljes a nyugalom,  csend  van. Mintha kicsit megállt volna az élet, itt nem rohan a világ.

A 600 millió Ft beruházással megvalósult geopark 64 magyarországi és 28 szlovákiai települést foglal magában.  Az új turisztikai attrakció sokat segíthet ezeknek a településeknek abban, hogy megmutassák szépségeiket, természeti adottságaikat az ide érkező vendégeknek. Természetesen az uniós projekt előtt is volt itt élet, évtizedek óta járnak ide (lovas)túrázni németek, svájciak, franciák és angolok is.

Az EU forrásból újragondolt geopark megnyitása alkalmából újságírókat, bloggereket is hívtak területre.   A szervezők azt hitték, mindenki tud lovagolni, ezért azt tervezték, hogy lovon járjuk be a területet. De mint kiderült, hiába vagyunk lovas nemzet, azért sok újságíró csak a Nemzeti Sport hasábjain látott még nyerget közelről.

Mi szekérrel vágtunk neki az útnak, így legalább volt valami közünk a lovakhoz is. Elsőként Vanyarcra mentünk,  Loska János  ménesét látogattuk meg.  Akit eddig nem érdekeltek a lovak, annak is ide el kell jönnie. Az állatok itt megnyugtatják az embert. Az érintetlen táj kiválóan alkalmas természetjárásra, pihenésre. A szakavatottak mást is láthatnak a lovardában: „Egyedi küllemű, kecses, igazi nemes félvér lovak vannak a vanyarci ménesben. Olyanok, amelyek a világ minden táján bármely modern sportlófajta büszkeségére válnának. Pedig ezek tradicionális magyar kisbéri fajtájú lovak, melyek egy  maga erejéből tenyésztő lovasember munkáját dicsérik.”- írja az egyik szaklap a helyről.

Innen Mátraverebély-Szentkútra vezetett az utunk.  A nemzeti kegyhelyet nemrég újították fel.  Kiváló úti célja lehet a zarándokoknak.  Itt egyébként eddig is nagy volt a forgalom, évente kb. 200 ezer hívő látogatja meg a kegyhelyet. Itt naponta körülbelül 150 főt tudnak fogadni a zarándokszálláson, ahol van egy, két és hat ágyas szoba is.

Ide gyalog és lóháton is eljuthatunk. A tervek szerint: a lovas zarándokoknak hamarosan új szállást is építenek. A szervezők szerint, erre azért van szükség, mert egyre többen tudnak Szent László legendájáról, amely híressé tette a területet. ( Mint ismert: a király a kunok ellen harcolt (1091), azonban ellenség bekerítette és egy völgybe szorult. László egy szakadékot ugratott át, az ugrás helyén víz szivárgott a földből.)

Aki nem akar „fapados” zarándokszállásokon lakni, az megpihenhet a Salgó Hotelben is (Salgótarján). A vendégbarát hotelben feltétlenül ebédeljünk is. desszertként kérjünk, Pista bácsi sütijéből is, amit mindenki dicsér.

Az iskolás csoportoknak javasoljuk, látogassanak el a salgóbányai Geocsodák Házába is, amely  most nyitotta meg kapuit. A klasszikus múzeumi miliő helyett, itt interaktív módon ismerkedhetünk meg földünk keletkezéséről. A „zöld” egyetemistáknak is itt van a helyük. A Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központban  kőzetanyagok tanulmányozására van lehetőség , ráadásul itt olyan írott szakmai anyagokba is betekinthetnek a diákok, amelyek csak itt találhatóak meg és nagyban támogatják az egyetemisták kutatási  terveit.